Suomeksi PÅ svenska In English Tilaa uutiskirje

Erotoiminta

Sateenkaariperheiden juridisen aseman epäselvyyden vuoksi sateenkaariperheet kohtaavat erityisen hankalia tilanteita vanhempien erotessa. Jos lapsen suhdetta kaikkiin vanhempiin ei ole voitu juridisesti vahvistaa lainsäädännön puutteista johtuen, ei yhteiskunnalla ole työkaluja varmistaa lapsen edun toteutumista eron jälkeen senkään vertaa kuin muissa tilanteissa. Vanhemmille asetetaan tavanomaisesta suurempi vastuu pystyä erokriisin keskellä sopimaan lapsen eron jälkeisestä vanhemmuudesta ilman lainsäädännön (ja suureksi osaksi palvelujärjestelmän) tukea. Yhdistyksen erotoiminnan tavoitteena on tarjota sateenkaariperheiden vanhemmille (vertais)tukea eron jälkeen. Erityisesti tavoitteena on tukea eron jälkeistä yhteistä vanhemmuutta. Lisäksi pyritään edistämään sateenkaariperheiden mahdollisuuksia osallistua muuhun erotoimintaan esimerkiksi kouluttamalla eroauttamisen ammattilaisia.

Sateenkaariperheiden eroauttamisen kehittämiseksi yhdistys

  • on julkaissut maksuttoman Sateenkaariperheen ero-oppaan. Paperisen version voit tilata täältä >> Sähköisen version voit ladata täältä >>
  • järjestää syksystä 2013 alkaen eron jälkeisen vanhemmuuden tukemiseen liittyviä Vanhemman Neuvo -ryhmiä. Tiedot ryhmistä alla.
  • kouluttaa eroauttamisen ammattilaisia


Vanhemman Neuvo - vanhemmuus sateenkaariperheen eron jälkeen

Vanhemman Neuvo on kurssi eronneille sateenkaariperheellisille. Kurssi on osallistujille maksuton. Ammatillisesti ohjattu ryhmä kokoontuu Helsingissä kahdeksana iltana. Ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kesken. Tapaamisajaksi suunniteltu kello 17.30-20.30.

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika.Tulevina vuosina selvitetään mahdollisuuksia järjestää toimintaa myös leirimuotoisena, jotta osallistuminen olisi mahdollista useammille.

Ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa osoitteessa Hämeentie 29, 7. krs. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina. Ritva-Liisa ohjasi Sateenkaariperheiden ensimmäisen Vanhemman Neuvon syksyllä 2013. Kurssi oli menestys.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa, kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut. Ilmoittaudu pian! Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ritva-liisa.reinold@luukku.com

On erosta pitkä tai lyhyt aika, ero vaikuttaa lapsen elämään. Miten minä omalta osaltani voisin tukea lastani niin, että eron vaikutus olisi mahdollisimman rakentava osa lapsen elämää?

Ensimmäinen ammatillisesti ohjattu ryhmä pidettiin syksyllä 2013 Helsingissä. Uusi ryhmiä pyritään järjestämään noin kerran vuodessa.

Sateenkaariperheet ry käynnisti syksyllä toiminnan eron jälkeisen vanhemmuuden tukemiseksi. Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu vanhemmille, jotka ovat eronneet puolisostaan sateenkaariperheellisinä. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika. Pilottikurssi järjestetään Helsingissä, tulevina vuosina selvitetään mahdollisuuksia järjestää toimintaa myös leirimuotoisena, jotta osallistuminen olisi mahdollista useammille.

Sateenkaariperheillä kurssin vetäjänä toimii Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Osallistumismaksu on avustusten turvin pidetty kohtuullisena: ensimmäisellä kursilla hinta oli jäsenet 50 euroa / koko kurssi, muut 60 euroa. Käytännön asioihin liittyvät kyselyt järjestösihteerille kaisa.niittynen(at)sateenkaariperheet.fi. Lisätietoa sisällöstä ritva-liisa.reinold(at)luukku.com. Lisätietoja Vanhemman Neuvo -toiminnasta myös täältä >>
 

Vanhemman Neuvo- ryhmän tapaamiskertojen aiheet:

1. Eron tuomat muutokser aikuisen ja lapsen elämässä

2. Yhteinen vanhemmuus

3. lapsen tunteet ja tarpeet vanhempien erotessa

4. Vanhemmuus ja lapsen arki

5. Vuorovaikutustavat

6. Ongelmista kohti ratkaisuja

7. Sosiaaliset verkostot

8. Uudet suhteet ja vanhemmuus

9. Eron byrokratiaa ja vertaistuen mahdollisuuksia

 

Muu erotoiminta

  • Eronneille järjestetään ammattilaisvetoisia vertaisryhmiä myös perheleirien yhteydessä
  • Vertaistapaamisia järjestetään mielellään myös eri paikkakunnilla, jos joku innostuu vapaaehtoisena niitä järjestämään. Apua saa järjestösihteeriltä
  • Erotoimintaa verkossa. Yhdistys on järjestänyt eroaiheisia chatteja Perheaikaa.fi-palvelussa. Uusiakin eroon liittyviä chatteja on tulossa, kuten myös eronneiden suljettu ryhmä ja aiheeseen liittyvä luento.
  • Tulevaisuudessa yhdistyksellä on suunnitteilla sellaisen erokurssin järjestäminen, jossa pääpaino ei ole vanhemmuudessa vaan osallistujien oman eroprosessin työstämisessä. Erokurssi tullaan toteuttamaan myös verkkokurssina.

 

 


Toimintaa
Tietoa
Ammattilaisille
Yhdistys
YhteysSateenkaariperheet ry, Yrjönkatu 1 A 21, 00100 Helsinki, info@sateenkaariperheet.fi
Toteutus: Mediatoimisto Crazy Mama