Suomeksi PÅ svenska In English Tilaa uutiskirje

Lapsille kirjoja

Tässä kerättynä suomenkielisiä lasten kirjoja, joissa seikkailevat perheet poikkeavat jollain tavoin perinteisestä heteroydinperhemallista. Kirjat kertovat erilaisista perheistä, muuten erilaisuudesta, ystävyydestä tai ovat vailla selkeää perheteemaa. Uusia kirjavinkkejä otetaan mielellään vastaan.

KIRJOJA SATEENKAARIPERHEISTÄ

 • Ikioma perheeni, Marttinen, Tittamari & Salminen, Aiju, 2014, Pieni Karhu.                                                                     Kuulla on kaksi äitiä ja hänen parhaalla ystävällään neliapilaperhe. Yhdessä vietetään Kuun synttäreitä. Monipuolinen ja iloinen kertomus sateenkaariperheistä.
 • Meidän pihan perhesoppa, Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola. Kirjassa esitellään erilaisia perheitä ja kerrotaan erilaisia tapoja tehdä lapsia. 

KIRJOJA, JOISSA ESITELLÄÄN PERHEIDEN MONINAISUUTTA

 • Meidän ja muiden perheet, Mary Hoffman, Lasten Keskus 2010. Kirjan perhemalleissa vilahtavat suuret ja pienet perheet, adoptioperheet, yhden vanhemman perheet, isovanhempien luona asuvat lapset, kahden äidin tai isän perheet, suuret suvut ja pienenpienet suvut.
 • Suuri Perhekirja, Ledu, Stephanie & Frattini, Stephane, Oppi ja ilo 2009, wsoy.,
 • Perhekirja, Parr, Todd, 2006, Pieni Karhu
 • Ei haittaa, jos on erilainen, Parr, Todd, 2005, Pieni Karhu.

KIRJOJA YSTÄVYYDESTÄ, ERILAISUUDESTA YM.

 • Tyylikäs jättiläinen, Donaldson, Julia & Scheffler, Axel 2003, kustannus Mäkelä.
  Kirja erilaisuudesta ystävyydestä, ei heteroydinperhemallia
 • Sateenkaarikala, Pfister, Marcus 1992, Lasten keskus.
  Tarina erilaisesta kalasta (myös jatko-osia löytyy).
 • Elmeri ja luminen kylmyys
  Elmerin säät
  Elmeri ja perhonen, 
  McKee, David:  Kustannus Mäkelä
  Useita muita Elmerikirjoja; paperisivuisia sekä pahvikirjoja pienemmille.
  Kirjat kertovat sateenkaarenkirjavan Elmerinorsun elämästä. Suurin osa norsuista on harmaita, mutta Elmeri ja muutama muukin aivan erivärisiä. Erilaisuudesta voi olla iloa ja hyötyäkin.
 • Kaunis pikkuveli, Gillian Shields, Paula Metcalf: Kustannus Mäkelä
  Siiri saa pikkuveljen, Simon, joka onkin erilainen kuin kaikki muut.
 • Onni-poika saa uuden ystävän, Sanna Pelliccioni: Minerva 2012, kirja kertoo kulttuurienvälisestä ystävyydestä sekä pienistä eroista, mutta vielä suuremmasta samankaltaisuudesta kahden eri maasta tulevan pienen pojan välillä.
 • Tinka ja Taika, Sanna Isto: kuvitus: Julia Vuori, kustantaja: Wsoy 2011, kirja kertoo kahdesta siskoksesta, Tinkasta ja Taikasta, jotka viettävät kesälomaa ja odottavat kylään salaperäistä mummoa, jonka ovat tavanneet viimeksi vauvaiässä. Äiti on omituisen hermostunut ja isä kertoo jatkuvasti, miten viimeksi mummon kyläillessä sattui outo tuulenpuuska, joka pelasti Tinkan tipahtamasta ullakon ikkunasta. Tytöt alkavat epäillä - mitä salaisuuksia mummoon oikein liittyy?
 • Tinka ja Taika, noidanruohon salaisuus, Sanna Isto: kuvitus: Julia Vuori, kustannus: WSOY 2013, Tässä tarinassa Tinka ja Taika jatkavat edellisessä kirjassa hoksaamiensa taikavoimien harjoittelua yhdessä mummonsa kanssa.
 • Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa, Sari Airola: kustantaja: WSOY 2012, Kirja on aistimuksellinen matka värikkääseen Turkkiin, jossa tuntemattomat sanat leijuvat ilmassa, uudet tuoksut kutkuttavat nenää eikä missään näy ensi näkemältä mitään tuttua! Pampula-pupu on joutunut matkalle melkein vahingossa, Aslan-kissan tempaamana taikamatolla lentäen. Aslanin siskolla on Turkissa syntymäpäivät, ja sinne kaverusten matka vie.
 • Onni Afrikassa, Teija Niemi: kuvitus: Timo Kästämä, kustantaja: Pieni Karhu 2006, seikkailutarina kymmenvuotiaasta Onnista, joka lomamatkalla isänsä ja äitinsä kanssa eksyykin slummikierroksella vanhingossa omille teilleen. Onni säntäilee päivän rahattomana slummin kujilla, mutta onneksi häntä tulee auttamaan samanikäinen Efraim-poika. Miten Onnin käy, löytääkö isä hänet vielä ennen lentokoneen lähtöä illalla?
 • Bibi muuttaa Suomeen, Maggie Lindhom ja Katja Kallio:  kuvitus: Marie El-Ahmar, Otava, 2005, Bibi on viisivuotias afrikkalaistyttö, pää täynnä kujeita ja alla nopeat kintut, joilla ehtii järjestää kepposia kylän tädeille sellaisella tahdilla etteivät isä ja äiti tahdo perässä pysyä. Isä haluaa opettaa tyttärelleen, ettei tämän tarvitse olla kiltti vaan reipas, ja että unelmat ovat tärkeitä. Isälläkin on unelma, joka toteutuu: koko perhe muuttaa Suomeen isän eläinlääkärityön perässä. Bibin täytyy jättää rakas ystävä kotikylään, mutta onneksi isi tietää, että Suomessakin saa hyviä ystäviä, vain erinäköisiä kuin kotona.
 • Elina vieraalla maalla, Jukka Laajarinne: Kuvitus: Pekka Rahkonen, Wsoy 2008, Elina muuttaa vanhempiensa kanssa kauas pois ulkomaille, ja kaukana uusi paikka todellakin on. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Koti-ikävä on kova, ja lukija aistii kouriintuntuvasti Elinan epätoivon ja yksinäisyyden. Onneksi kaikkeen tottuu, ja ennen kuin vuosi on kulunut, Elina on oppinut uuden kielen, saanut ystäviä eikä enää pelkää.
 • Pikku Nunuun löytöretki, Petra Heikkilä: kustannus: Lasten Keskus 2010,
 • Emilian päiväkirjaSupermarsu lentää Intiaan, Paula Noronen: 2007 (Finlandia Junior –ehdokas), löytyy myös äänikirjana.
 • Emilian päiväkirja – Supermarsu ja lööppilehmän tapaus, Paula Noronen: 2008, löytyy myös äänikirjana. Kun Emilian äiti lähtee opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, Emilia muuttaa Marsu-Halosen kanssa isänsä luo asumaan. Isän luona on kaikki vinksallaan: matto vinossa, verhot ryppyiset ja leivänpaahtimessa vanha leipä.
 • Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat, Paula Noronen: 2009 (Finlandia Junior –ehdokas), löytyy myös äänikirjana. Kun 11-vuotias Emilia palaa kouluun kesäloman jälkeen, rehtori ilmoittaa koulurakennuksessa olevan hometta ja koulun siirtyvän tilapäisesti kelluvaan rakennukseen Vuosaaren edustalle. Mutta tämä on vasta alkusoitto muutosten syksylle. 

Äiti on päättänyt löytää itselleen poikaystävän ja Emilian harmiksi heidän kodissaan alkaa viihtyä liiankin usein ruokaa ärsyttävästi mässyttävä Pertti. Lisäksi Emilian paras kaveri Simo värvätään konsulttiyritykseen töihin ja hän muuttuu aivan kummalliseksi: puhuu outoja, pukeutuu miesten pukuun ja hänelle kasvavat isot hauikset. Kaiken kukkuraksi Emilia saa kaikkien aikojen supermarsutehtävän: hänen pitäisi pelastaa Itämeri! Onko tämä tehtävä jopa Supermarsulle liian hankala?
 • Emilian päiväkirja. Supermarsu ja outo toveri, Paula Noronen:  kuvitus: Pauliina Mäkelä, kustannus: Gummerus 2010, Lukuvuoden alkaessa 11-vuotiaan Emilian koulun rehtorilla on uutinen kerrottavanaan: koulu on EU:n virallinen kansainvälisyyskoulu, ja niinpä Emilian luokalle tulee uusi maahanmuuttajatyttö Sveti. Tyttöjen ystävystyminen ei kuitenkaan käynnisty parhaalla mahdollisella tavalla... Jättiläismarsulla puolestaan on juhlavuoden kunniaksi Supermarsulle aivan erityinen tehtävä, josta tämä ei selviä yksin. Tarvitaan luotettava apuri. Mutta kuka se voisi olla?
 • Emilian päiväkirja. Supermarsu ja kutistuva koulu, Paula Noronen: kustannus: Gummerus 2013. Itä-Helsingin alakoulu on saanut uuden mahtavan rehtorin. Syyslukukauden ensimmäisenä päivänä rehtori Kalle von Pörrenberg tekee juhlasaliin vaahtokarkkisateen, ja kohta koko luokka huoltajineen pääsee retkelle Kuuhun! Musiikkiluokkaa tai musiikinopettaja Leena Lahnaakaan ei enää tarvita, kun rehtori yhdistää kaikki soittimet yhdeksi itsestään soivaksi mahtisoittimeksi. Niinpä Supermarsu-Emilia Laitinen-Nieminen on ihmeissään, kun vanha ja viisas Jättiläismarsu väittää, että koulua uhkaa kaikkien aikojen vaara.
 • Emilian päiväkirja. Supermarsu tekee maalin, Paula Noronen: kustannus: Gummerus 2013. Emilia kuulee maailman kamalimman uutisen: Simo vaihtaa superlahjakkaiden kouluun ja muuttaa pois. 
Seuraava kauhu-uutinen: Rasviksen isä, margariinitehtailija, aikoo rakentaa fudispuiston tilalle urheiluareenan, jonne Emilian peliporukalla, ”rupujengillä”, ei ole mitään asiaa. Lopulta kaupunginjohtaja päättää ratkaista puiston kohtalon jalkapallo-ottelulla: Rasviksen isän sponsoroima ykkösjoukkue vastaan ruput.
 • Seikkailulle! Rachel Elliot : Aurinko Kustannus 2012. Kuvitus : Valeria Docampo. Seikkailuun tarvita kuin lapsi, pari lelua kaveriksi ja paljon mielikuvitusta. Niillä pääsee jo pitkälle, esimerkiksi lumihuippuisille vuorille, seilaamaan merirosvolaivalla tai tutkimusmatkalle viidakkoon. Mielikuvituksessa voi tapahtua mitä tahansa! Tarina sinällään on hyvin yksinkertainen: lapsi siirtyy leluineen seikkailusta toiseen, kunnes on ilta ja kaikki nukahtavat. Kirja on suorastaan mieikuvitusleikkien ylistys! Seikkaileva lapsi on tyttö, mutta kirja sopii aivan ehdottomasti sekä tytöille että pojille. 
 • Minä olen perhonen, Tuula Korolainen: kuvitus : Taru Castrén. Tammi, 2010, Nuutin päiväkotiryhmässä harjoitellaan kevätjuhlanäytelmää. Nuutti saa päähänsä, että hän haluaa olla perhonen. Mutta perhosen asu on jo varattu. Kastematopuku ei kelpaa eikä ampiaispukukaan. Viisas ja herkkävaistoinen päiväkodintäti lopulta keksii, että ei taida olla kyse nimenomaan perhosasusta, vaan siitä, että Nuutti haluaisi päälleen jotain kaunista. Onneksi löytyy vielä yksi puku, joka sitten kelpaakin Nuutille.
 • Veikko ja Veikko, Anna Nuotio & Eppu Nuotio:, Kuvitus: Kristiina Louhi, Kustantaja: Otava 2012. 5 ja 78 ovat vain numeroita; ystävyys ylittää kaikki rajat! Anna ja Eppu Nuotion kirjoittama uunituore Veikko ja Veikko (Otava 2012) on harvinaisen lämmin kirja ystävyydestä, välittämisestä, toisen auttamisesta ja yhteiskunnasta, jossa naapurilta voi pyytää apua ja jossa toiseen luotetaan.

ADOPTOIDUISTA LAPSISTA KERTOVIA KIRJOJA

 • Rasmus ja kulkuri, Astrid Lindgren (Rasmus på luffen 1956; suom. WSOY 1956) Rasmus on pieni 9-vuotias poika. Hänellä ei ole vanhempia ja hän asuu lastenkodissa. Hän haluaisi saada kodin, mutta kukaan ei halua suoratukkaista poikaa. Rasmus karkaa ja lähtee kulkurin matkaan. Kulkuri on palaamassa kotiinsa ja Rasmus saa tietää saavansa vanhemmat, mutta haluaakin jäädä mieluummin kulkurin seuraan, josta vaimoineen tuleekin sitten Rasmukselle vanhemmat.
 • Mervi pieni ottolapsi, Schwartz, helene & Wikland, Ilon 1992: wsoy
  -tarina ottolapsesta
 • Me olemme Bu-ran ja Seo-ran Koreasta, Schultz Monica & Göran 1990:. Kustanus Mäkelä - kahden korealaisen tytön tarina lastenkotilapsista adoptiolapsiksi Ruotsiin
 • Sarika, tyttö Intiasta, Goyerud, Ingvor & Eriksson, Leif E. 2002:. Kustannus oy Pieni karhu - Tarina tytöstä, joka on pienenä adoptoitu Suomeen. Päiväkodissa keskustellaan perheistä.
 • Pikku Dino, Pfisten, Marcus 1999: Lasten keskus. Dinon muna eksyy väärään pesään, mutta saa sieltä perheen itselleen
 • Minun perheeni, Coran, Pierre & Sacre, Marie-Jose 1998: Kustannus Mäkelä.
  Tarina ulkomailta adoptoidun tytön uudesta suvusta ja odotuksesta
 • Pikku Xing, Virtanen, Leena & Savolainen, Salla 2004: Tammi.
  Tarina Kiinassa syntyneestä Xing-tytöstä, jonka muuttaa Suomeen ja saa uuden isän ja äidin
 • Xing ja sukulaiset, Leena Virtanen:, kuvitus: Salla Savolainen, kustannus: Tammi 2010 (2. painos)
 • Haikaroiden vauva, Majaluoma, Markus 1994: Tammi. Mieshaikaran työ on toimittaa ihmisille vauvoja. Eräänä päivänä toimitus tuleekin hänelle ja hänen vaimolleen. Haikarat saavat oman ihmispojan.
 • Leonardo lentäjän poika, Majaluoma, Markus 2001: Tammi.
  Tarina edellä mainittujen haikaravanhempien ihmislapsen lentokoulusta.
 • Pupujuttu ja muita vauvasatuja, Hovatta, Outi 1993: Väestöliitto
  Kertomuksia (5 kpl) vaihtoehtoisista lapsensaantimahdollisuuksista sekä yksi tarina perinteisimmällä tavalla syntyvästä lapsesta. Eläinpareja, jotka käyttävät erilaisia ”hedelmöityshoitoja” saadakseen jälkeläisen.
 • Luumunkukka ja Lohikäärme, (Kirjapaja 2007) Luumunkukka ja Lohikäärme kertoo kahdesta ystävyksestä, jotka adoptoidaan Kiinasta. Tytöt ovat jakaneet saman pinnasängyn lastenkodissa, ja nyt ystävä seuraa onnellisen sattuman ansioista toisen suomalaisen perheen lapseksi. Kirjassa on myös runoja, jotka liittyvät adoptioon yleisesti.
 • Viivi tykkää koulusta, Maire Soiluva:  kuvitus: Jutta Varjus ja lapset, kustannus: Adoptioperheet ry 2009
 • Karoliina ja nokkela Neema, Tuula Kallioniemi:  kuvitus: Marika Maijala, kustannus: Otava 2013. Tansanialaissyntyinen Neema valloittaa koko luokan. Jopa pojat tahtovat hänen kaverikseen. Välitunnilla musta ihoinen saparopää kikattaa Karoliinan paikalla Linin käsipuolessa, vaikka Lin oli ennen Karoliinen paras kaveri. Eikö kukaan enää pittaa Karoliinasta? Neeman pihalle pääsevät kuitenkin leikkimään kaikki, jopa pojat.

KIRJOJA, JOISSA ÄITINSÄ KANSSA ELÄVÄ LAPSI/LAPSIA

 • Pupuseni, nuppuseni, Jeram, Anita 1999: Wsoy - Pupuäiti ja lapsia
 • Pikku kanin ensimmäinen talvi, Simmons, Jane 2000: Kustannus: Mäkelä - Kaniäiti ja lapsia
 • Kirpputorikoira Napo Savolainen, Salla 2000: Tyttö, äiti ja kirpputorielämää.
 • Jamelan leninki
  Jamelan ystävä, Daly, Niki: 2001 Kustannus oy Pieni karhu, Vauhdikkaita tarinoita afrikkalaisesta Jamela-tytöstä
 • Rakastan koko sydämestäni, Baronian, Jean-Baptiste & Kern, Noris 1998:. Kustannus Mäkelä
 • Arvaa kuinka paljon sinua rakastan, Mc Bratney, Sam 1999:. Wsoy
 • Pallero, Porter, Sue 1999: Weilin+Göös, Kurkistuskirja
 • Oletko sinä kevät, Pitcher, Caroline 2000: Kirjalito.
 • Mikä on tuhmaa? Oram, Hiawyn & Reynolds, Adrian 2000: Kustannus Mäkelä
  Kaksi kaverusta, jotka elelevät äitiensä kanssa viettävät riehakkaan päivän ja pohtivat mitä kaikkea sitä saakaan oikein tehdä.
 • Perttu ja Mummi, Stenberg, Birgitta & Lepp, Mati 2000: Kustannus Mäkelä. Perttu elelee äidin (jolla punk-tukka) kanssa, kun Mummi ja mummin rotta tulevat kyläilemään
  Pertun elämästä kertovat myös kirjat: Pertun vihellyspilli, Perttu lähtee maalle ja Pertun syntymäpäivä.
 • Pikkunallen isoisä, Gray, Nigel & Cabban, Vanessa 2000: Kustannus Mäkelä. Tarina pikkunallen rakkaasta isoisästä ja tämän kuolemasta
 • Tuiki joulupuu, Hansem, Gaby & Leeson, Christine 2000: Tarina hiiriäidin pesueesta, eläinten joulupuusta ja yhteistyöstä.

KIRJOJA, JOISSA MUU KUIN HETEROYDINPERHE

 • Miljan kesä, Lumme, Leena & Niemelä, Riitta 2002: Otava. Tarina Miljan kesästä ukin kanssa.
 • Juholla on kaksi kotia, Tarpila, Johanna (toim) 1996: Puhutaan avioreosta lapsen kanssa. Juhon isä ja äiti eroavat.
 • Kanimummon vierailu, Smith, Barry 2000: Weilin+Göös, Mummo matkustaa prätkällä. Erilaisia ääniä taaperoikäisille
 • Avioerotus, Cole, Babette 1998:. Kustannus Mäkelä. Erilainen tarina vanhempien erosta.
 • Oppivainen pikku pentu, Anholt, Catherine & Laurence 1999: Kustannus Mäkelä
  -leijonanpentu ja ainoana aikuisena urosleijona
 • Mikko Mallikas-sarja, Bergström: Tarinoita pojasta ja yksinhuoltajaisästä.
 • Iso Koira ja Pikkukoira, Eastman, P.D., miespari
 • Aurora sarja, Simmons, Jane: esim. Aurora ja Muna. Auroran elämään kuuluu äiti+täti.
 • Viiru -kirjasarja, Nordqvist, Sven: Tammi. Kertomuksia kissan ja miehen muodostamasta perheestä
 • Isokämmen ja pikku Onni, Savisaari, Aira & Parikka, Salli 1997: Kirjapaja oy. Taloa asustaa kaksi isäntää; iso karhu ja pieni koira.
 • Nähdään taas isä! Weninger, Brigitte & Marks, Alan 1995: Lasten Keskus, Tarina siitä kun vanhemmat (isä ja äiti) ovat eronneet.
 • Emma ja erilainen perhe, Harainen Pirkko: Kuvakirja jossa esitellään erilaisia perheitä.
 • Perhekirja, Parr, T. 2006: Pieni Karhu. Suvaitsevaisuuteen kannustava lastenkirjailija Todd Parr on tehnyt riemukkaan ja värikylläisen perhekirjan. Kirjassa kerrotaan erilaisista perheistä ja perheiden elintavoista.
 • Pikku-Litti ja lempparieno, Lindenbaum, Pija:. Kuvakirja, jossa enolla poikaystävä.
 • Omenmean vallanhaltija,  Enoranta, Siiri: Fantasiakirja, jossa päähenkilöllä kaksi isää.

KIRJOJA VAILLA SELVÄÄ PERHETEEMAA

 • Äiti ja elämän salaisuudet, Cole, Babette 2003: Kustannus Mäkelä. Kinkkisiä kysymyksiä äidille; esim. ”miksi jotkut naiset rakastuvat toisiin naisiin?”
 • Hälytys, hälytys hiirten palokunta, Nilsson, Ulf & Eriksson, Eva 1996: Tammi, Herttainen tarina palokunnasta, jonka rohkein palomies on tyttö.
 • Tuija ja Pikku Muija, Hellberg, Hans Eric & Rudebjer, Lars 1990: Tytön ja vanhemman naisen ystävyydestä.
 • Dunbar, Joyce & Gliori, Debi 1998: Kerro jotain mukavaa
  Kerro millaista on olla iso. Kustannus Mäkelä
  -tarina sisarusten välisestä ystävyydessä, positiivisessa hengessä
 • Nemo - erilainen ”kakkakirja” potta-asioista kiinnostuneelle, Holzwarth, Werner & Erlbruch, Wolf 2000: Pikkumyyrä, joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä.
 • Rakastunut Sammakko
  Sammakko ja muukalainen
  Sammakkoa pelottaa
  Sammakko on sankari
  Sammakko ja linnunlaulu
  Sammakko on sammakko
  Sammakko ja avara maailma,
  Velthuijs, Max 1990-2003: Kustannus Mäkelä, Satuja sammakosta ja sen eläinystävistä tärkeiden teemojen keskellä. Kirjassa Rakastunut Sammakko Sammakko rakastuu ankkaan, vaikka se possun mielestä on epäsopivaa…
 • Lähtölaskenta uneen, Haines, Mike & Melling, David 2000: Kustannus Mäkelä, Kurkistuskirja eläinlasten iltapuuhista.
 • Maisa-kirjat, Cousins, Lucy, Tarinoita tyttöhiirestä ja hänen ystävistään. Paljon kirjoja eri ikäisille.
 • Veera Lääkärissä 1999 Otava
  Veera ja maatalon eläimet 2000
  Veera ja menopelit 2000
  Veeran keittiöpuuhat 2002

  Havukainen, Aino & Toivonen, Sami: Veera seikkailee ystäviensä Tatun ja Patun kanssa hauskoissa ja pikkutarkasti piirretyissä kirjoissa ilman vanhempia.
 • Tatu ja Patu Helsingissä, Havukainen, Aino & Toivonen, Sami: 2003 Otava
  Tatu ja Patu päiväkodissa, 2004, Veera-kirjoista tutut veljekset Tatu ja Patu, jotka ovat vieraalta planeetalta (vai oliko se vieraasta maasta) hämmästelevät elämää pääkaupungissamme sekä lastentarhassa. Kaikki on heille uutta ja outoa.
 • Tatu ja Patu ja meidän vauva – vauvakirja, Tatun ja Patun täytettävässä vauvakirjassa on mukana kaikki tarpeellinen ja muistamisen arvoinen - ja vähän enemmänkin - lapsen tapahtumarikkaasta elämästä matkalla vauvasta eskarilaiseksi.
 • Mainio herra Iloinen, Malin Kivelä (orig. Den förtäffige herr Glad, 2004), Kuvitus: Linda Bondestam, Suomennos: Henriikka Tavi, Kustantaja: Teos & Söderströms 2010, 2. painos. Mainio herra Iloinen on kirja, joka saa väkisinkin hyvälle tuulelle. Herra Iloisen arki Kurtin kahvilassa ja nojatuolissa ja mielenkiintoinen, hapan naapuri on loistava vastaveto kevätväsymykseen tai pimeydestä johtuvaan alakuloon. Tästä kirjasta pimeys on nimittäin niin kaukana kuin se vain voi olla. Kirja vääntää rautalangasta, miten elämästä pitää nauttia!
 • Missä, tässä, jossakin... Suvi-Tuuli Junttila: Kustantaja: WSOY 2011, 56 s. Ensimmäinen kuva on avaruudesta, jossa maapallo näkyy utuisena ja kaukaisena. Sitten erottuu kerrostaloja, ja ikkunasta sujahdetaan sisään. Seinillä on kauniit tapetit, ja lattialla jotain ... mutteri. Ja koukku. Pullonkorkki! Ne lähtevät liikkeelle, ohittavat hanan, keittiötavaroita, kunnes ne hypppäääävät... kolmikko seilaa vedessä, nyt ne joutuvat selvästi vaikeuksiin, kieppuvat ja - hups, tömpsähtävät asfaltille. Suvi-Tuuli Junttila on luonut kirjan, joka pysäyttää visuaalisella upeudellaan. Valokuvat, jotka on otettu Junttilan rakentamista pienoismaailmoista, ovat kuin taideteoksia
 • Molli, Katri Kirkkopelto: Kustannus: Lasten Keskus 2013. Suloinen ja upeasti kuvitettu tarina Mollista, joka kärttyisänä ja epäluuloisena elelee talossaan. Kunnes tulee Sisu, ja Molli herää tuumaamaan, voisiko elämässä olla sittenkin jotain muutakin…? Vuoden parhaita kuvakirjoja!
 • Ötökkäriimejä, Eppu Nuotio: Papupiilokas.. Kuvitus: Linda Bondesta, Kustannus: Otava 2012
 • Sängynaluskansa, Ella Brigatti, "Jokaisen sängyn alla asustaa pikkuriikkinen sängynaluskansa. Kansa on yhtä vanhaa kuin vanhin sänky, siis ainakin satatuhatta vuotta." Tulossa syyskuussa 2014, ennakkotilattavissa jo nyt.

 

Sateenkaariperheet ry:n kirjastosta löytyy monia, etupäässä englanninkielisiä kuvakirjoja.

 • PICNIC IN THE PARK (Joe Griffits and Tony Pilgrim)
  Kirja monenlaisten perheiden yhteisestä picnicpäivästä
 • KEESHA& HER TWO MOMS GO SWIMMING (Monica Bey-Clarke&Cheril N.Clarke)
  Kovakantinen kirja kahden äidin ja tyttären uimareissusta.
 • DADDY, PAPA, AND ME (Leslea Newman)
  Kovakantinen runomuodossa kirjoitettu kirja pienen lapsen ja hänen kahden isänsä päivästä.
 • EVERYWHERE BABIES (Susan Meyers)
  Kirja, joka kertoo erilaisista vauvoista
 • MY TWO AUNTS (Deb Bixler)
  Kertomus tädistä, jolla on tyttöystävä.
 • THE BABY KANGAROO TREASURE HUNT A GAY PARENTING STORY (Carmen Mertinez Jover)
  Tarina homoparista, jotka haluavat lapsen ja saavat sen Sweet Susan kengurun avustuksella.
 • AT MY HOUSE WHAT MAKES A FAMILY IS LOVE (Dee Dee Walter-Goodsped)
  Kirja, jossa kerrotaan erilaisista perheistä.
 • AND TANGO MAKES THREE (Justin Richardson and Peter Parnell)
  Tarina pingviini perheistä.
 • A TALE OF TWO MOMMIES (Vanita Oelschlagber)
  Runomuotoinen Tarina sateenkaariperheestä, jossa on kaksi äitiä ja yksi poika.
  Kirjassa kerrotaan, että myös kahden äidin kanssa elämä voi olla normaalia.
 • A TALE OF TWO DADDIES (Vanita Oelschlager)
  Runomuotoinen tarina kahden isän ja yhden pojan perheestä.
 • COOCIES AND CAKE&THE FAMILIES WE MAKE (Jennifer L. Egan)
  Runomuodossa kirjoitettu kirja erilaisista perheistä.
 • THE NEW GOLDILOCKS AND THE THREE BEARS (Beth McMuarry)
  Tunnettu kolme karhua tarina sateenkaariperheen muodossa.
 • A FAMILY COUNTING BOOK (Bobbie Combs)
  Hauska runomuotoinen perhelaskukirja.
 • MIN FAMILJ (Anna-Clara Tidholm)
  Ruotsinkielinen kirja erilaisista perheistä.
 • VAUVAPULLAA (Noora Pyyry&Aimee Sharratt)
  Kirja, jossa kerrotaan leipomisen kautta, miten erilaiset perheet voivat saada lapsia.
 • A FAMILY ALPHADET BOOK (Bobbie Combs)
  Aakkoskirja jossa pohjana on erilaiset perheet.
 • KING&KING (Linda de Haan&Stern Nijland)
  Kirja sateenkaariperheestä.
 • ! AM JAZZ (Jessica Herthel&Jazz Jennings)
  Tarina lapsesta, joka ei tuntenut itseään pojaksi.
 • IN OUR MOTHERS` HOUSE
  Tarina kahdesta äidistä ja kolmesta lapsesta
 


Toimintaa
Tietoa
Ammattilaisille
Yhdistys
YhteysSateenkaariperheet ry, Yrjönkatu 1 A 21, 00100 Helsinki, info@sateenkaariperheet.fi
Toteutus: Mediatoimisto Crazy Mama