Elämää sateenkaariperheessä

Ymmärrys, hyväksyntä, tasa-arvoisuus ja suvaitsevaisuus ovat tärkeitä sanoja tänä päivänä, etenkin kun on kyse seksuaalivähemmistöistä ja heidän oikeuksistaan. Itse seksuaalivähemmistöön kuuluvana sateenkaariperhellisenä toivon toki, että minua ja perhettäni kohdeltaisiin kuten kaikkia muitakin, että ihmiset hyväksyisivät minut ja perheeni juuri tällaisena, ja että meilläkin olisi samat oikeudet kun muilla. Haluan ihmisten hyväksyvän ja ymmärtävän ja niin haluaa varmasti kaikki muutkin sekasuaalivähemmistöön kuuluvat, mutta tiedän että meidänkin täytyy yrittää ymmärtää heteroiden ajatuksia ja mielipiteitä.

Meidän perhe on onnekas, sillä meidän elämässä on paljon hyväksyviä ja suvaitsevaisia ystäviä, sukulaisia, työkavereita, päiväkotitätejä ja kaupungilla vastaan käveleviä ihmisiä. Kaikki hyväksyvät meidät juuri sellaisena kun olemme, mutta silti he eivät kaikki välttämättä täysin ymmärrä. Läheiset ja hyvät ystävät saattavat välillä todeta puolisolleni, joka ei ole tyttäriemme biologinen äiti, että ”eiväthän nuo ole sinun lapsiasi”. Joku sukulainen saattaa välillä kysyä minulta, että aionko varmasti antaa puolisoni adoptoida lapset koska silloin hänelläkin on virallinen oikeus lapsiin. Toinen sukulainen taas pohtii adoptiota ja sitä, että jos lasten biologinen isä muuttaakin mielensä ja sitä että tyttäremme menettävät oikeuden periä isänsä. Eräs ystävä taas ei missään nimessä kannata tasa-arvoista avioliittolakia. Tällaiset ajatukset hämmentävät kun ne tulevat läheisiltä ystäviltä ja sukulaisilta, vaikka tiedänkin ettei kukaan tarkoita mitään pahaa. Yritän vain muistaa, ettei erilaisuuden ymmärtäminen aina ole niin helppoa.

Erilaisuuden ymmärtäminen vaatii ihmisiltä paljon koska se on jotakin vierasta, jotakin mistä ei ole omakohtaista kokemusta sekä jotakin mikä ihmetyttää ja hämmentää. Eritysen vaikeaa se on silloin kun erilaisuus on jotakin mihin ei itse pysty samaistumaan, jotakin mikä ei kuulu omaan kulttuuriin tai jotakin mikä on yhteiskunnassa luokiteltu kielletyksi tai sairaaksi. Erilaisiin asioihin sopeutuminen kestää aina oman aikansa. Minusta on kuitenkin hienoa, että niin monet ihmiset todellakin yrittävät parhaansa mukaan ymmärtää.

Nea Weckström