Elämää sateenkaariperheessä

Samaan aikaan kun sosiaalisessa mediassa kampanjoidaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta, tuovat myös tasa-arvoisen avioliitton vastustajat oman kantansa yhä näkyvämmin esille. Facebookissa käydään kiivasta keskustelua tasa-arvoisen avioliiton kannattajien ja vastustajien välillä. Onneksi iso osa ihmisistä osaa keskustella asiallisesti ja perustella kantansa, mutta keskusteluissa on myös valitettavan paljon loukkauksia ja epäasiallisuuksia. Jokaisella ihmisella on toki oikeus omaan mielipiteeseensä ja muiden on sitä kunnioitettava, mutta näistä keskusteluissa ei ymmärrystä tai yksimielisyyttä löydy.

Yksi vastustajien yleisimmistä argumenteista tasa-arvoista avioliittolakia vastaan on se, että lapsi tarvitsee sekä äidin että isän rakkautta. Lapsi tarvitsee siis ydinperheen, jossa hänet kasvattaa mies ja nainen. Itse ihmettelen suuresti miten esimerkiksi isän rakkaus eroaa äidin rakkaudesta? Vanhemmat ovat toki ihmisinä erilaisia ja sukupuolten välillä on luonnollisesti myös eroja, mutta vanhemman rakkaus on kuitenkin aina vanhemman rakkautta sukupuolesta riippumatta. Äitien ja isien tavoissa kasvattaa lapsiaan ei myöskään pitäisi olla suuria eroja, koska vanhemmat kuitenkin kasvattavat lapsiaan yhdessä, tiettyjen yhdessä sovittujen periaatteiden mukaisesti. Tapa rakastaa ja kasvattaa lapsia ei ole sukupuolisidonnaista. Lapsen tarve saada elämäänsä roolimalleja molempien sukupuolten edustajista on asia erikseen, mutta tämän toteutuminen ei myöskään ole kiinni vanhempien sukupuolesta.

Meidän lapsilla on kaksi rakastavaa vanhempaa, jotka molemmat sattuvat olemaan naisia. Tiedän, etteivät lapsemme jää paitsi mistään tietynlaisesta rakkaudesta tai paremmasta kasvatuksesta. Stereotypista naisen ja miehen roolia he eivät koskaan tule oppimaan, koska meidän perheessä se on aina äiti, joka hoitaa kaiken ruuanlaitosta pihatöihin ja auton huoltoon. Tyttärillämme on kuitenkin seitsemän enoa ja kolme isoisää, tyttöjen kummisetiä ja kaikkia meidän miespuolisia ystäviä unohtamatta, joten kahdesta äidistään huolimatta turvallinen miehen malli ei tyttäriemme elämästä puutu. Ihmisen sukupuoli ei määrittele hänen vanhemmuuttaan eikä myöskään vaikuta negatiivisesti lapsen kasvuun, kehitykseen tai onnellisuuteen.

Nea Weckström

Nea kirjoittaa Elämää sateenkaariperheessä -blogiaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Blogi julkaistaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeen lisäksi Perheaikaa.fi -nettipalvelussa.