Elämää sateenkaariperheessä

Kuukausittainen blogi

Elämässä tapahtuu jatkuvasti muutoksia, niin pieniä kuin isojakin. Ihmisen jokainen valinta vaikuttaa aina jollakin tavalla tulevaisuuteen. Vaikka muutokset olisivatkin toivottuja, niin samaan aikaan ne ovat aina myös jossain määrin pelottavia. Kun tutut ja turvalliset asiat ovat muuttumassa ja elämässä voisi alkaa uusi vaihe ihmiset alkavat valitettavan usein taistelemaan kaikin voimin muutosta vastaan. Muutokset ovat kuitenkin välttämättömiä, ihmistä eteenpäin vievä voima. Kaikissa meissä piilee kaipuu mennä eteenpäin, kasvaa ja kehittyä. Mikäli ei uskalla ottaa riskejä ja heittäytyä mukaan elämän tuomiin haasteisiin, jäävät usein myös haaveet toteuttamatta.

Meidän perheemme elämässä alkoi nyt uusi vaihe, uusi luku tarinassamme. Tapahtui suuri muutos, jota oltiin suunniteltu jo pitkään, mutta joka silti tuntui käyvän todella nopeasti. Me muutimme pois meidän ensimmäisestä yhteisestä kodista, talosta jonka olimme juuri saaneet meidän näköiseksi, ja jossa vannoimme asuvamme ainakin pienen ikuisuuden. Päätimme ottaa riskin ja hypätä tuntemattomaan. Koska talo, jossa asuu kaksi naista ei ollut läheskään tarpeeksi ihmettelemisen arvoinen kun talo, jossa asuu kolme naista ja mies, niin päätimme sitten muuttaa taloutemme kokoonpanoa. Vuokrasimme yhdessä ystäväperheemme kanssa ison ja ihanan paritaloasunnon metsän keskeltä. Nyt meitä on seitsemän henkeä saman katon alla ja kommuunieläminen opeteltavanamme.

Aina silloin tällöin elämä tuo eteen ainutlaatuisia mahdollisuuksia, joihin kannattaa tarttua. Ikinä ei voi tietää millaiseen seikkailuun sitä pääsee mukaan tai mitä kaikkea uutta sitä oppiikaan. Nyt meidän katon alla asuu kaksi täysin erilaista perhettä, ydinperhe ja sateenkaariperhe, yhteensä yksi isä ja kolme äitiä sekä kaksi sisarusta ja poika, joka on tytöillemme melkein kuin ihan oma veli. Kahden erilaisen perheen tapojen ja elämäntyylin yhdistäminen on haaste, mutta otimme sen avoimin mielin vastaan. Ja sinä kauniina päivänä, kun tämäkin vaihe päättyy, olemme varmasti oppineet hurjan paljon sekä olemme taas ainutlaatuista kokemusta rikkaampia.

Nea Weckström

Nea kirjoittaa Elämää sateenkaariperheessä -blogiaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Blogi julkaistaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeen lisäksi Perheaikaa.fi -nettipalvelussa.

Varastettu lapsuus

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista on jälleen kerran saanut tulta alleen mediassa. Tällä kertaa keskustelu lähti liikkeelle poliitikkojen kiistelystä menettelytavoista. Kuinka turhauttavaa tämän keskustelun seuraaminen onkaan perheiden kannalta, jotka odottavat lastensa oikeuksien parempaa toteutumista!

Avioliittolain säätäminen on Suomessa mennyt aivan farssiksi. Ensin avioliittolakia kannattavat puolueet myivät meidät, jotta saivat kristilliset hallitukseen.Sen jälkeen osa asian kannattajista jätti oppositiopolitikoinnin takia allekirjoittamatta lakialoitteen. Ja seuraavaksi saivarreltiin pitääkö lakialoitetta edistää valiokunnassa vai ei. Keskiviikkona lakivaliokunnassa lakialoitteiden tasa-arvoisuus voitti ihmisten tasa-arvoisuuden, kun valiokunnan niukka enemmistö päätti, että aloitetta ei oteta käsittelyyn, koska se on eduskunnan totunnaisten menettelytapojen vastaista. Enemmistö kansanedustajista ja kansasta kannattaa uudistusta, mutta päätöstä ei saada aikaan.

Yhtä aikaa kun lainsäädännön uudistamisen kesto venyy Suomessa yli kaiken kohtuuden, sateenkaariperheiden lapset kasvavat koko ajan ilman tarvittavaa juridista turvaa ja asemaa. Omat lapsenikin ovat jo pian täysi-ikäisiä. He ovat odottaneet jo tarhaiästä lähtien, että isänsä pääsisivät naimisiin. Sillä aikaa kun konservatiiviset poliitikot peräänkuuluttavat ”yhteiskunnallista keskustelua” uudistuksista, jotka ”muuttavat merkittävästi yhteiskunnan perusrakenteita”, sateenkaariperheiden lapset ja nuoret elävät vuodesta toiseen ja vuosikymmenestä toiseen ilman riittävää juridista suojaa.

En voi mitenkään hyväksyä tällaista vitkuttelua uudistuksissa, jotka eivät pelkästään ole välttämättömiä vaan myös oikeastaan hyvin yksinkertaisia toteuttaa – ilman, että tässä yhteiskunnassa yhtään mikään murtuu. Koko yhteiskunta voi paremmin kun kaikkien oikeudet on turvattu.

Tasa-arvoisen avioliittolain toteutuminen on vain ajan kysymys. Poliitikkojen epäonnistuttua kansa ottaa nyt ohjat omiin käsiin. Minna Canthin päivänä eli kansallisena tasa-arvon päivänä 19.3. käynnistyy nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen. Kun aloitteen allekirjoittaa 50 000 kansalaista, on eduskunnan otettava aloite käsiteltäväksi. Sateenkaariperheet on mukana toteuttamassa Tahdon2013-kampanjaa.

Valiokunnan kielteisen päätöksen jälkeen kampanjan Facebook-sivu sai yhden päivän aikana yli 30 000 tykkääjää! Tykkää sinäkin ja pysyt ajan tasalla kampanjan etenemisestä. Kampanjassa tarvitaan myös apua nimien keräämisessä ja tempausten järjestämisessä. Vapaaehtoiseksi voit ilmoittautua nettisivuilla tahdon2013.fi

Nyt on on aika toimia!

Juha Jämsä on Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja. Tämä kirjoitus on julkaistu myös Sateenkaariperheiden uutiskirjeen 2/2013 pääkirjoituksena.